7 tips voor een warme werkkamer

Thuis werken in de winter, dat is niet overal even comfortabel. Dus het elektrische kacheltje maar tevoorschijn halen? Nee, er zijn gelukkig veel betere manieren om het lekker warm te krijgen in je thuiswerkkamer - op een energiezuinige manier! Milieu Centraal geeft 7 tips.

1. Warme kleren

Trek warme kleren, dikke sokken en goede sloffen aan. Thermokleding zit gemakkelijk en is warm. Leg een dekentje over je benen. Niemand ziet dat in de online meeting.

2. Stoelverwarming

Verwarm vooral jezelf: leg een elektrisch dekentje in je stoel. Zo heb je stoelverwarming, net als in wat luxere auto’s.

3. Kierenjacht

Tocht door naden en kieren voelt koud en onprettig aan. Maak dus de kieren dicht, bijvoorbeeld met schuimband of tochtstrips. Als je werkt op een open zolder, kijk dan of je die kan afsluiten met een deur of gordijn. Ook dat scheelt tocht. Maar zorg wel steeds voor genoeg ventilatie. Zelfregelende roosters die op de winddruk reageren zijn daarvoor heel handig: daarmee komt er nooit te veel, maar ook niet te weinig verse lucht binnen. Let op: Deze roosters plaats je niet even zelf. Dit is werk voor een professional. Bel een glaszetter, installateur of aannemer.

4. Regel de verwarming per ruimte

Weet je dat er slimme thermostaten zijn waarmee je per ruimte de verwarming regelt? Zo kun je het in je werkkamer bijvoorbeeld warmer stoken dan in de huiskamer, als daar niemand zit. Ontdek meer over Slimme thermostaten.

5. Betere isolatie

Check de isolatie van je huis en verbeter zo nodig de isolatie. Vervang bijvoorbeeld dubbel glas uit de vorige eeuw door hr++ glas. Verbeter je muurisolatie en verbeter de dakisolatie van je zolderkamer. Daar krijg je nooit spijt van. Doe de check op verbeterjehuis.nl.

6. Geef je radiator een boost

Check ook of je radiator genoeg warmte afgeeft. Met een radiatorventilator (online bestellen) verbeter je die capaciteit op een simpele manier. Je maakt hem eenvoudig onder een dubbele radiator vast, zodat hij de warmte omhoog blaast. Zo zorgt hij ervoor dat de warmte zich sneller door de kamer verspreidt. Lees meer over radiator-ventilatoren. Wat ook een beetje kan helpen, is radiatorfolie. Dat kun je zelf makkelijk aanbrengen, en er verdwijnt iets minder warmte naar buiten.

7. Infraroodpanelen

Als je toch nog bijverwarming nodig hebt, neem dan infraroodpanelen in plaats van een elektrische kachel. Want elektrische kachels zijn energieslurpers! Infraroodpanelen geven gerichte stralingswarmte bij je werkplek. Daardoor kan de thermostaat omlaag en bespaar je gas. Ze zijn bijvoorbeeld handig onder je bureau, vooral als je last hebt van koude voeten en benen. Lees meer op Infraroodpanelen.