Praktisch over duurzaam

Water besparen in de tuin

Per jaar besproeien we onze tuin gemiddeld met zo’n 1.300 liter drinkwater. Natuurlijk heeft elke tuin water nodig. Hoe kun je water besparen zonder je tuin uit te drogen?

tuin-besproeien-697182_19337785-400x300.jpg

Binnenshuis breng je je watergebruik het snelst omlaag door korter te douchen en een besparende douchekop te monteren. Maar ook in je tuin kun je aardig wat liters drinkwater besparen.

Tips water besparen in de tuin

 • 1

  Geef je tuin liever één keer per week veel water, dan elke dag een beetje. Zo 'leer' je jouw planten om beter tegen droogte te kunnen. Hun wortels groeien dieper in de grond om water te vinden. 

 • 2

  Gebruik de gieter om je planten gericht, dicht bij de wortels, water te geven. Bewaar de sproeier voor het gazon.

 • 3

  Sproei bij voorkeur ’s ochtends als de zon niet fel schijnt. Als je ’s avonds sproeit, blijven de grond en jouw planten nat - en dus schimmelgevoelig. 

 • 4

  Geef groen de ruimte en bestraat zo weinig mogelijk, om wateroverlast te voorkomen

 • 5

  Laat je tuinslang niet vol in de zon liggen (vooral in de zomer) om legionella te voorkomen.

Richt je tuin slim in

Water besparen begint al bij de inrichting van je tuin. Kies voor planten die goed tegen droogte kunnen. En zet geen dorstige planten in een zonnig hoekje. Planten met grote bladeren verliezen veel water; deze planten kun je het beste een plaatsje in de schaduw geven.

Beschermende bodembedekkers

Bodembedekkers als salie, ezelsoor, maagdenpalm of vrouwenmantel beschermen de bodem tegen uitdroging. Vooral onder grote bomen, die veel vocht aan de bodem onttrekken, kunnen bodembedekkers goed overleven.

Compost helpt

Compost is goed voor de waterhuishouding van je bodem. Als je wat compost door zandgrond schept, kan die het water beter vasthouden. Heb je juist kleigrond, dan zorgt compost voor een lossere structuur, zodat plantenwortels beter bij het water kunnen.

Gratis hemelwater in de regenton

Regentonnen vind je in tuincentra of via internet in alle soorten, maten en prijzen. Ze zijn eenvoudig aan te sluiten op een regenpijp. Via een kraantje kun je dit gratis hemelwater op elk gewenst moment aftappen en in je tuin gebruiken. Een regenton kan jaarlijks honderden liters water besparen. In Nederland haalt 1 van de 6 tuinbezitters zijn tuinwater al uit de regenton.

Tips voor de regenton

 • Zet de ton op een verhoging. Je kunt het kraantje dan laag plaatsen, terwijl er toch een emmer of gieter onder past. Voordeel van een laag kraantje is dat je alle water kunt aftappen en in de winter de ton goed leeg kunt maken.
 • Gebruik een goed sluitend deksel op de ton, zodat de watermassa geen muggenbroedplaats wordt. Zo'n deksel wordt, net als een kraantje, meestal meegeleverd bij de regenton.
 • Bladeren houd je uit de ton met een speciale zeef of – goedkoper – met een panty.
 • Wist je dat regentonwater ook heel goed is voor kamerplanten? Het bevat namelijk minder kalk en zouten dan kraanwater.

Hoeveel water heeft je groen nodig?

Zuinig omgaan met water is goed, maar je planten (en vooral het gazon) hebben 1 keer in de week flink veel water nodig. In droge periodes is het voor planten beter om soms flink onder water te staan dan iedere dag een beetje: hun wortels groeien dan dieper in de grond om water te vinden. Besproei je gazon 1 maal per week minimaal een half uur. Planten hebben ongeveer 20 liter per vierkante meter nodig per week. Dat zijn 2 gieters (van 10 liter) of 1 tot 2 minuten sproeien met de tuinslang. Hemelwater opvangen voor water geven (in een regenton) is de milieuvriendelijkste methode.

Wateroverlast voorkomen

Het KNMI heeft berekend dat er nu 20 procent meer neerslag valt dan 60 jaar geleden. Er zijn ook steeds vaker hoosbuien. Het riool kan al dit water niet altijd aan. Met een groene tuin met weinig bestrating help je wateroverlast te voorkomen. Lees tips op Wateroverlast voorkomen.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.