Praktisch over duurzaam

Gebruik je zuinige wasmachine slim

24 oktober 2016

Vanavond, 24 oktober, besteedt het tv-programma Groen Licht aandacht aan het energielabel op wasmachines. Milieu Centraal brengt hierin de boodschap: heb je een zuinige A+++ of A++ wasmachine gekocht, maar gebruik je niet het eco-programma? Dan pakt jouw zuinige wasmachine een stuk minder zuinig uit.

Wat Milieu Centraal betreft is er geen sprake van een sjoemellabel, zoals Groen Licht in het tv-programma en persbericht suggereert. Bij een sjoemellabel manipuleert de fabrikant de testen zo, dat het verbruik dat op het label staat in de praktijk nooit haalbaar is. Bij wasmachines en vaatwassers kun je het verbruik van het label wel halen, als je de eco-programma’s gebruikt.

Uitleg label hard nodig

Milieu Centraal pleit voor betere uitleg op het label en in de winkel. Op het energielabel zou duidelijk moeten staan dat het jaarverbruik van het label is gebaseerd op de eco-programma’s van 40 en 60 graden, en dat het hoger is als je de gewone programma’s voor 40 en 60 graden gebruikt. Doe je de was altijd met de gewone wasprogramma’s voor 40 of 60 graden, dan verbruik je gemiddeld 40% méér energie.

Onderzoek naar misverstanden over eco-programma

Wasmachines en vaatwassers hebben tegenwoordig een zuinig eco-programma. Maar omdat dit programma langer duurt dan een gewoon programma, denken veel mensen dat het juist minder zuinig is. Milieu Centraal wil weten welke misverstanden er zijn over het eco-programma en waarom mensen dit programma niet gebruiken. Daarom laat Milieu Centraal dit najaar een onderzoek doen onder consumenten. De uitkomst publiceren we later dit jaar.

Lees meer tips voor zuinig wassen

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.