Praktisch over duurzaam

Oververhit wassen verspilt energie

31 januari 2017

4 op de 10 mensen laten hun zuinige wasmachine niet in het zuinigste programma draaien. Dat blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal, uitgevoerd door onderzoeksbureau Gfk. Zonde, want een wasbeurt op te hoge temperatuur kost veel meer stroom.

De eco-knop blijkt de grote onbekende onder de ondervraagden. Bij gewone katoenwasjes (40 graden) gebruikt bijna de helft de eco-knop niet, een derde heeft er wel aan gedacht. De rest wast al op een lagere temperatuur dan 40 graden, en is daarom al energiezuinig bezig. Op de pagina zuinig wassen ontdek je of jij zuiniger de was kunt doen. 

Zuinige machines draaien overuren

Mensen die de eco-knop niet gebruiken doen dat om twee redenen. De ene helft denkt dat deze niet zuinig is, omdat de machine langer staat te draaien. Een andere veel voorkomende misvatting bij niet-gebruikers is dat de was minder goed schoon wordt met de eco-knop. Een zuinig eco-programma heeft een iets lagere temperatuur en duurt langer dan een gewoon programma: de was wordt dan met minder energie toch schoon. De lange duur gebruikt dus niet meer energie.

Energielabel op wasmachine

Het energielabel op wasmachines is gebaseerd op de eco-programma’s van 40 en 60 graden. Zonder de eco-stand verbruikt de machine gemiddeld 40 procent meer energie dan op het label staat. Daarmee wordt een A++wasmachine in de praktijk een B-label. Van de mensen met een zuinige wasmachine weet slechts een kwart dat het eco-programma de basis is voor het toekennen van het energielabel.

Zuinige machine gekocht voor het milieu

Bijna de helft van de mensen kocht een zuinige wasmachine omdat dit beter is voor het milieu en 55 procent vanwege de kostenbesparing. Zonder goed gebruik van de eco-knop blijft zowel het milieuvoordeel als de kostenbesparing achterwegen.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.