Praktisch over duurzaam

Hoe maak jij Nederland afvalvrij?

16 januari 2018

In 2050 moet de Nederlandse economie helemaal circulair zijn. Dat betekent dat afval niet meer bestaat omdat we grondstoffen goed hergebruiken. Met ruim 80% loopt Nederland voorop in Europa als het om recyclen gaat, blijkt uit de laatste cijfers. Maar om de cirkel rond te krijgen moet er nog een hoop gebeuren. Ontdek wat je zelf kunt doen om zo goed mogelijk afvalvrij te leven.

Om te meten hoe circulair Nederland op dit moment is, presenteerden het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op 15 januari het rapport: Circulaire Economie: Wat willen we weten en wat kunnen we meten. Tegelijkertijd maakte de overheid haar plannen bekend om Nederland circulair te krijgen. Zo is het doel voor 2030 om het gebruik van nieuwe grondstoffen te halveren. 

Consuminder en recyclemeer

Het is niet nodig om te wachten want bijdragen aan de circulaire economie begint bij jezelf en kan vanaf vandaag. Want bij veel spullen kun je je afvragen: heb ik het echt nodig? Met een paar simpele stappen zorg je al voor kilo’s minder afval.

1. Meer met minder

Consuminderen heeft de toekomst. Repareer je spullen, voordat je iets nieuws koopt. Heb je 2 linkerhanden? Kijk op internet voor repairhacks of vraag een handige klusser om hulp. Maak een boodschappenlijst voor wat je echt nodig hebt. Door slimmer te kopen, koken en bewaren, voorkom je voedselverspilling. Bespaar papier en plak een nee-nee-sticker op je brievenbus en vermijd de printer. 

2. Weg met wegwerp

Wegwerpspullen zijn zóóó 2017. Ga in het nieuwe jaar voor herbruikbaar! Neem onderweg je eigen boodschappentas, waterfles of drinkbeker mee. Heb je jonge kinderen? Kies voor wasbare luiers, dat scheelt zomaar 260 kilo luierafval per kind per jaar!

3. Delen is het nieuwe hebben

Boormachine, partytent of statafel nodig? Veel spullen gebruik je maar een paar keer per jaar. Zonde! Deel je eigen spullen of kijk of je ze kunt lenen van je vrienden of buurtgenoten, bijvoorbeeld via deze deelinitiatieven of in Facebookgroepen. En als je het toch zelf wilt hebben: bezoek de Kringloopwinkel of check online wat je tweedehands kunt vinden. Dat is goedkoper en scheelt veel afval.

4. Afval scheiden = grondstoffen winnen

Je afval in de juiste bak gooien heeft zin. Op dit moment scheiden we de helft van ons huishoudelijk afval. Hoe beter we scheiden, hoe meer er gerecycled kan worden. Van je afgedankte plastic wordt bijvoorbeeld een nieuwe verpakking of tuinstoel gemaakt. Gerecyclede drinkpakken zie je onder andere terug als wc-papier. En je kapotte sokken, die je in de textielbak inlevert, worden verwerkt tot poetsdoeken of isolatiemateriaal. Twijfel je over welk afval waar hoort? Check de afvalscheidingswijzer.nl.

Meepraten over afval?

Heb je ideeën over de toekomst van afval en grondstoffen? Like en volg zootjegeregeld op Facebook of via de website

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.