Isoleren en besparen

Een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen: minder kou en tocht, een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. Maar liefst 2 van de 3 woningen in Nederland hebben nog geen goede isolatie. Milieu Centraal laat je zien hoe jij de isolatie van je huis checkt en wat je kunt doen om dak, muren, ramen of vloer beter te isoleren.

Isolatie-zelfscan

Advies op maat Hoe goed is jouw huis geïsoleerd? Pak een meetlint en aansteker en ga op ontdekkingstocht langs je dak, vloer, buitenmuren en ramen. Met de praktische tips scan je het zelf.

Filter op onderwerp

Isoleren in het kort

Een huis verliest vooral veel warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Met isolatie pak je je huis als het ware in, zodat warmte beter vastgehouden wordt. En dat kan veel schelen. In een gemiddelde hoekwoning kun je per jaar zo’n 1.350 m3 gas besparen, wanneer je van geen isolatie naar goede isolatie gaat. Met de huidige hoge energieprijzen scheelt dat enorm op je energierekening! Bovendien woon je in een goed geïsoleerd huis een stuk comfortabeler en stoot je minder CO2 uit. Lees Alles over isoleren of kijk op Dakisolatie, Vloerisolatie, Spouwmuurisolatie en HR++ en triple glas.

Ben je een beetje handig? Dan kun je sommige isolatieklussen zelf doen. Bijvoorbeeld een voorzetwand plaatsen, zelf de vloer isoleren of dakisolatie aanbrengen. Een verbouwing is een goed moment om ook je isolatie aan te pakken. Je kunt het werk natuurlijk ook uitbesteden aan een erkend isolatiebedrijf. Vergeet ook niet om Naden en kieren dicht te maken, maar zorg wel voor voldoende ventilatie en gezonde lucht in huis. 

Isoleren kost in eerste instantie geld. Maar er zijn subsidies en leningen om te helpen met de kosten. Je kunt al subsidie krijgen voor 1 isolatiemaatregel, maar als je 2 of meer maatregelen neemt is het bedrag per maatregel 2 keer zo hoog. Lees meer over de subsidie voor isolatie. Met een Energiebespaarlening kun je tegen gunstige voorwaarden geld lenen voor duurzame maatregelen.