Energie besparen

Energie besparen is makkelijk, als je weet waarop je moet letten. Met goede isolatie blijft de warmte beter in huis. Zonnepanelen wekken je eigen duurzame stroom op. En met onze snelle bespaartips verlaag je je energierekening zonder dat het je iets kost. Milieu Centraal zet de stappen die jij kunt nemen op een rij.

Verbeterjehuis

Onafhankelijk advies Stap voor stap je huis verduurzamen? Vul de vragen in over jouw huis en ontdek wat het kost en oplevert, en hoeveel subsidie je kunt krijgen. Naar Verbetercheck

Doe mee met de Verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Zet de cv-ketel komende winter op 50 graden en ontdek: blijft het warm in huis, of wordt het bibberen? Meer weten en meedoen

Energie besparen in het kort

Ongeveer 47 procent van je energierekening is voor de verwarming van je huis. Hier is dus veel winst te behalen. Warm water is goed voor ongeveer 20 procent, apparaten en lampen in huis nemen ongeveer 26 procent voor hun rekening, en 2 procent is voor koken. De vaste kosten zijn ongeveer 5 procent van je energierekening.

Er zijn allerlei dingen die je kunt doen om energie te besparen. Isoleren is een hele belangrijke. Veel huizen hebben al dubbel glas en dakisolatie, maar de buitenmuren en vloer zijn vaak nog niet geïsoleerd. Maak daarom de isolatie van je woning af en kies daarbij voor hoge isolatiewaarden. Let wel op voldoende ventilatie. Ook dubbel glas kun vervangen door HR++ of triple glas. Er zijn subsidies en leningen om te helpen met de kosten.

Slim met je verwarming omgaan helpt ook om je energieverbruik omlaag te brengen. Zuinige hr-ketels zijn standaard geworden. Met een zonneboiler of hybride warmtepomp kun je een volgende stap zetten. Wil je je huis aardgasvrij maken? Check ons stappenplan aardgasvrij. En vergeet de makkelijke en goedkope bespaartips niet!

Warm water kan je simpel besparen met een waterbesparende douchekop. Je zal het verschil onder de douche niet merken, maar wél in de portemonnee. En douche maximaal 5 minuten per keer. Gemiddeld staan we 7,4 minuten onder de warme douche.

Ook met je apparaten kun je besparen. Vervang je oude koelkast bijvoorbeeld op tijd. En doe echte energieslurpers de deur uit. Gebruik elk apparaat efficiënt: draai pas een was als de trommel vol is, en zet de tv uit als niemand kijkt.

Vragen over milieuproblemen bij energie